maanantai 22. elokuuta 2011

Uuden aikakauden alku

Internet on nykyään täynnä kaikenlaisia mielenkiintoisia ja antoisia blogeja. Itseäni ovat kovasti koukuttaneet tavallisten ihmisten pyrkimykset kohentaa kuntoaan, laihduttaa ja ylipäätään elää terveellisemmin. Toisaalta ajattelen, että kukin eläköön tyylillään - jos ei liikunta maistu, niin sitten niittäköön myöhemmällä iällä, mitä nyt kylvää. Toisaalta taas liikuntaan hurahtaneiden vilpittömät riemunurvahdukset onnistuneen lenkin jälkeen nostattavat minussa jonkinlaista me-henkeä - ihan kuin olisin itse juuri juossut kympillä ennätysaikani! Ihminen on sosiaalinen eläin, ja näköjään tuntemattomankin onni tuntuu hyvältä, kunhan on yhtään empatiakykyä.

Mutta kuka minä olen ja mitä tällä blogillani haluan sanoa?

Olen 32-vuotias helsinkiläismies. Teen töitä yliopistolla väitöskirjani parissa (lingvisti) ja siinä sivussa olen elänyt epäterveellisesti ties kuinka kauan. Ihmettelin vuosien ajan, miksi lihon vuosi vuodelta enemmän, vaikka olen mielestäni aika aktiivinen liikkuja. Vasta viime vuonna tunnistin syyn: työstressi. Aamuheräämisestä iltakahdeksaan jatkuneet työpäivät eivät kerta kaikkiaan ole hyväksi mielelle eikä ruumiille. Sorruin siis tyypilliseen harhaan: söin harvoin, mutta paljon, minkä johdosta ajattelin koko ajan syöväni vähän, kun nälkä kurni vatsassa suuren osan päivää. Tilannetta ovat pahentaneet viikonloppuriennot, joissa uupunutta mieltä on lääkitty viinillä ja oluella.

Mikä tämän seurauksena sitten on ollut? Mittava ylipaino. 180 cm varren ympärillä on tällä hetkellä 118 kiloa. Siitä saisi lähteä ainakin 40 kg, mutta olen oppinut olemaan maltillinen ja muodostamaan välitavoitteita. Kyse on elämäntapamuutoksesta, ei projektista.

Viime vuonna pidin jonkin aikaa päiväkirjaa painostani, ja huomasin, että kun yhden kuukauden aikana kävelin joka päivä työmatkani, putosi paino enemmän kuin pelkän ylimääräisen kulutuksen johdosta olisi voinut kuvitella. Ymmärsin, että säännöllisellä liikunnalla on kylmiä numeroita suurempi merkitys painonpudotukseen. Nyt kun kesä on taas lopuillaan, on aika siirtyä terassilta lenkkipoluille ja aloittaa maltillinen kunnon kohentaminen. Terveellistä ruokavaliota tukemaan olen päättänyt aloittaa juoksuharrastuksen. Juoksu ei ehkä ole ylipainoiselle se paras liikuntamuoto, sillä laji on jaloille aika raskas. Siksi ajattelinkin tukea juoksemista myös muilla lajeilla - sähly, sulkapallo, kenties kuntonyrkkeilykin.

Tätä näpyttäessäni olen toipumassa flunssasta, mutta oireet ovat jo sen verran lievät, että lenkkipolku kutsuu. Katsotaan, mikä matka tulee hölkättyä ja mihin aikaan.

Ehkä lopuksi vielä pari sanaa siitä, mitä tältä blogilta voi odottaa:

- rehellistä mietiskelyä painon pudottamisesta ja kunnon kohentamisesta

- säännöllisiä päivityksiä uuden elämäntavan hyödyistä ja haitoista (lenkkien ajat, muutokset painossa, urheiluvammat...)

- itsetutkiskelua, pohdintaa maailman menosta

Tervetuloa lukemaan! Palataan asiaan lenkin jälkeen!

4 kommenttia:

 1. Moi!

  Tosi hienoa löytää tällainen hyvin aidon kuuloinen blogi! En oo lukenut kuin pari tekstiä, mutta aion lukea kaiken kunhan nukun ensin :). Mä olen menossa myös puolikkaalle ja mullakin on siitä blogi, jos kiinnostaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla, että viihdyt blogini parissa - tervetuloa lukemaan! :) Käyn ihan varmasti lukemassa omaa blogiasikin, kunhan töiltä kerkiän. On kiva seurata, kuinka muut pääsevät samaan tavoitteeseen!

   Poista
 2. Hii-o hoi!
  Sun naisvastike löytyi täältä - kiva päästä lukemaan miten oot tehnyt - ja miten teet elämäntaparemonttia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa lukemaan, Vinkeän Äiti! Onnea myös omiin pyrkimyksiisi - onneksi on taas kesä ja mukavampi liikkua ulkosalla! :)

   Poista