sunnuntai 8. tammikuuta 2012

Mittauksia

Eilisestä lenkistä jäi niin hyvä fiilis, että koko loppuillan mielessä pyöri jo kesä, uudet ennätykset ja puolimaraton! Kiva saada tässä vaiheessa vuotta kunnon piristysruiske - nyt vain pitää toivoa, että se kantaa kesään asti! :)

Kaivoin myös netin kätköistä tarkalta vaikuttavan kartan, jolla olin taannoin tarkistusmitannut lenkkieni pituuksia (ja sittemmin unohtanut, mistä sen löytää). Täältähän se lopulta sitten löytyi - kätevä työkalu, jolla voi mitata lenkkinsä pituuden missä tahansa! Tarkemmin tutkittuna eilinen lenkkini olikin 300 metriä pidempi kuin luulin - 8,8 km. Taas näitä "onko tuolla nyt mitään väliä" -juttuja, mutta tietenkin sitä mieluummin pitää lenkeistään kirjaa oikein kuin väärin. :)

Hieman on myös alkanut hotsittaa uuden sykemittarin osto. Minullahan on ollut koko ajan käytössä isältäni pöllimä Polarin karvalakkimalli F7, jossa ei käytännössä ole muita järkeviä ominaisuuksia kuin sykkeen mittaaminen ja kalorikulutuksen arviointi. Juoksufoorumilla on kovasti kehuttu Garminin mittareita, joista uusin malli (Garmin Forerunner 910XT) olisi aivan kohta tulossa myyntiin. Ikävä puoli tuossa 910XT:ssä on vain se, että se on täynnä ominaisuuksia, joita Laiskuri ei tarvitse lainkaan (mm. uintiin liittyviä juttuja), joten iso osa hinnasta tulisi maksettua turhaan. Toisaalta taas mittarissa olisi aivan verraton ominaisuus myös juoksijalle: mahdollisuus kilpailla vanhaa ennätyslenkkiään vastaan! Mittari siis näyttää ruudulla edellisen lenkin etenemisvauhdin suhteessa senhetkiseen juoksuvauhtiin, ja tämän perusteella tietää sitten tarpeen vaatiessa vähän kiristää. Käsittääkseni kyseessä ei ole arvio (eli vanha lenkki ei kulje mittarin ruudulla tasaista keskiarvovauhtia), vaan ihan oikeaa juoksunopeutta vastaava suoritus.

Toinen hyvä puoli mittarissa olisi se, että pääsisi tiirailemaan juoksuvauhdin muuttumista kesken lenkin. Polarin F7:ssa ei saa esiin kuin keskivauhdin, mutta todella usein huomaan juoksevani alkumatkan hitaasti ja loppumatkan vauhdikkaammin - olisikin kiva tietää, mitä siellä lenkin aikana tarkalleen ottaen tapahtuu. Myös korkeuserot kiinnostavat, ja niitä esim. tuo Garminin uusi malli pystyy ilmeisesti mittaamaan hyvinkin tarkasti.

Tämä kaikkihan on nyt tällaista nippelijuttua, mutta yllättävän kiva on lenkin jälkeen tarkastella myös numeroita! Kehittymisestähän tässä on kyse, ja numeroita on aika vaikea huijata. :)

2 kommenttia:

  1. oletko harkinnut käyttäväsi kännykässä Sports tracker-ohjelmaa? juuri juoksuun (ja pyöräilyyn)suuniteltu ohjelma, näyttä reitin kartalla, korkeuserot, matkan ja väliajat, voi vertailla edelliseen lenkkiin aikaansa jne.. ilmaiseksi ladattavissa, ainakin nokialaiseen. (myös maksullullisia versioita saatavana, hintaa vissiin pari euroa). Googlella löytyy, jos kiinnostaa :)

    VastaaPoista
  2. Olen kyllä lukenut tuosta ohjelmasta, mutta juoksen mieluiten ilman turhaa painolastia (esim. kännykkää). :) Eihän se toisaalta paljoa rintataskussa painaisi... Pitää miettiä!

    VastaaPoista