sunnuntai 22. tammikuuta 2012

Vaalipäivä

Niin kuin pahoin pelkäsin, tänäänkin päivän työt kestivät iltakahdeksaan asti, eikä lenkille jäänyt aikaa. Höh ja pöh. Ja koska liikunnan riemusta ei ole sen kummempaa sanottavaa, puhutaan nyt sitten hetki verrattain ajankohtaisesta asiasta eli vaaleista. :)

Olen itse siinä mielessä epäpoliittinen ihminen, että tunnen oloni aina kiusaantuneeksi, jos joku alkaa vaahdota jonkin tietyn puolueen erinomaisuudesta ja ylivertaisuudesta. Muistan hyvin erään opiskelutoverini, joka piti Kokoomusta ainoana mahdollisuutena eduskuntavaaleissa, koska "vain he ymmärtävät talouden päälle". Toinen opiskelutoverini taas oli sitä mieltä, että jos ei äänestä vasemmistoa, "ei ole ihmisystävä". Nämä nyt ovat varmastikin ääripäitä, mutta tuota ajattelumaailmaa näkee valitettavan usein. Aivan kuin puoluekanta kertoisi a) ihmisen asiantuntemuksesta tai b) luonteesta jotain ratkaisevaa.

Itse olen sitä mieltä, että nykyistä puoluekenttää vaivaa erottautumisen tarve. Vaikuttaa siltä, että kansanedustajista moni pystyisi varsin hyvin olemaan myös jonkin muun puolueen jäsen ilman suurempia tunnontuskia. Ainoa keino erottautua on sitten korostaa tiettyjä ideologisia, usein hyvin abstrakteja ja vanhentuneitakin kantoja, ikään kuin nillä olisi käytännön politiikassa suurtakin merkitystä. Luulisin kuitenkin, että (lähes) kaikilla poliitikoilla on kuitenkin maan ja sen kansalaisten etu mielessään - erimielisyyttä syntyy sitten asioiden toteuttamisesta. Ei mielestäni ole eikä voi olla enää niin, että esim. vasemmisto ajaa vain duunareiden ja oikeisto vain työnantajien asemaa - jostain syystä asiat vain halutaan kärjistäen esittää niin.

Presidentinvaalihan on tietenkin lähinnä henkilövaali, jossa puoluerajat hämärtyvät ehdokkaan henkilöhistorian ja persoonan tieltä. Tämänkertainen henkilögalleria vaikuttaa hyvinkin mielenkiintoiselta, joten Niinistön etumatkasta huolimatta on kiinnostavaa nähdä, miten ääntenlaskenta edistyy. En aio kertoa, ketä äänestin, sillä sen ei pitäisi ihan kauheasti juoksublogin lukijoita kiinnostaa (ja muutenkin kyseessä on mielestäni henkilökohtainen asia. :) Voin kuitenkin sanoa olevani vilpittömän iloinen siitä, että asiantunteva, diplomaattinen (ja seksuaalivähemmistöön kuuluva) Haavisto näyttää pyyhkivän lattian ennakkoluuloilla, kärjistyksillä ja misinformaatiolla pelaavalla Soinilla. Ei sinänsä, Soinihan on fiksu ja sympaattisen oloinen mies, mutta kovin rehellisenä en hänen poliittista uraansa voi pitää.

Äänestämään mennessäni meinasin muuten jäädä auton alle, kun joku vähän eksyneen oloinen autoilija oli peruuttaa päälleni suojatiellä. Pieni kontakti siinä tuli, mutta mitään ei onneksi käynyt. Vähän piti säikähtyneenä viittoa vihaisesti kuskille, joka paljastui hämmentyneen näköiseksi eläkeläiseksi. Tietenkin minulle jäi tuosta, ihan aiheellisestakin, tunteenpurkauksestani paha mieli; minua kävi säälittämään vanhuksen pelokas reaktio - eihän hän nyt tahallaan päälleni yrittänyt ajaa.

Pitäisi varmaan yrittää kovettaa luonnetta, sillä tuo tapaus vaivaa vieläkin..! :)

4 kommenttia:

 1. Aamen! Tuohan olisi voinut olla ihan yhtä hyvin minun kirjoittamani teksti :) Sen verran poliittinen ihminen kuitenkin olen, että olen siitä kiinnostunut, koska meidän asioitahan siellä hoidetaan.

  VastaaPoista
 2. Kyllä minäkin olen kiinnostunut siitä, ketkä päätöksiä tekevät, mutta saan näppylöitä sellaisesta mielikuviin perustuvasta intoilusta/kiihkoilusta. Tilannetta ei tietenkään paranna se, että ainakin oman mielikuvani mukaan poliittisten puolueiden nuorisojärjestöt ovat kannoissaan monta piirua "oikeaa puoluetta" ehdottomampia. :)

  VastaaPoista
 3. Älä huoli, minä meinasin lähettää anteeksipyynnön lumitraktorin kuskille kun se meinasi peruuttaa päälleni, siis kumpi ei huomannut ja kumman olisi pitänyt varoa enemmän. Tottakai molempien, ja kyllä me anteeksi paikalla pyydeltiinkin puolin ja toisin, mutta islti se jäi vaivaamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parempi kuitenkin niin etta paasitte juttelemaan asiasta - mina kun vain saikahtyneena viittoilin vihaisesti! :) Ja eihan tallaisia nyt oikeasti pitaisi jaada miettimaan, vahinkoja sattuu ja silla hyva.

   Poista