sunnuntai 4. joulukuuta 2011

Viimeisiä viedään

Säätiedotusten mukaan Helsinkiinkin olisi tulossa viikon puolessa välissä lunta. Laiskuri sanoo tähän painokkaasti "höh"! Ihan piristäväähän on toisaalta nähdä taas talvisia maisemia, mutta silti talven tulo asettaa juoksuharrastukselle uusia haasteita. Varmaankin on syytä kokeilla lumisella tiellä juoksemista, mutta luulenpa, että sisähalli vetää Laiskuria enemmän puoleensa!

Tänään ei onneksi vielä lunta tullut. Paloheinässä oli lämpötila kaksi astetta plussan puolella, ja sattumalta juuri Laiskurin lenkin aikaan ei vettä tullut kuin pikkaisen ripotellen! Sinänsä hassua, että jos elokuussa olisi pitänyt veikata, miltä tuntuu juosta tällaisessa säässä, olisi arvaus mennyt aika lailla pieleen: oli nimittäin oikein hyvä juosta! Koivet olivat taas ekat neljä kilometriä aika jumissa, mutta palauttavasta lenkistä olikin tällä kertaa kyse. Loppumatkasta kirin ylämäet aina reippaampaa vauhtia, eivätkä tällaiset pienet pyrähdykset tuntuneet juurikaan rasittavan. Hyvähyvä! :) Sykemittarin olin jälleen kerran unohtanut kotiin, mutta 7,3 kilometrin matkaan kului tänään aika tarkalleen 52 minuuttia (7:16/km).

Niin tosiaan, tein tuossa viikolla tarkastusmittauksen normilenkistäni. Tulin siihen tulokseen, että koko syksyn juoksemani kierroksen mitta onkin 7,3 km eikä 7,2 km. Sinänsähän tuolla ei ole mitään merkitystä: lenkkien keskivauhti vain paranee parilla sekunnilla. Tärkeäähän on se, että pystyy vertailemaan tuloksiaan samalta matkalta, jotta kehitys tahi taantuminen näkyvät selvästi. Tähän asti ollaan menty aika turvallisesti kehityksen puolella - toivottavasti myös talvella!

7 kommenttia:

  1. Talvea on turha pelätä juoksun kannalta. :) Lumi ja jää eivät ole mikään este, sillä mielestäni juostessa pysyy huomattavasti helpommin pystyssä kuin esim. kävellessä. Viime talven pakollisen kaatumisen taisin suorittaa sauvakävellessä...

    Talvi on myös ihanan tunnelmallinen, kun lumi narskuu lenkkareiden alla ja kotiin tullessa poskipäät ja pipo ovat kuurassa. :) Vauhdit tosin saattavat tippua jonkin verran etenkin jos on paljon lunta, mutta toisaalta treeni on tehokkaampi.

    VastaaPoista
  2. täällä taas odotettaisiin lunta oikein kovalla innolla.. paaaaaljon lunta!! :D
    Eikä se ainakaan mun juoksenteluja estä :)

    Sun blogi on kyllä aika kiva käydä välillä lukemassa, toisenkin juoksun hurahtaneen tyypin juttuja :D

    VastaaPoista
  3. Kiitos vinkeistä! Täytyy toivoa, että lumi kohtelee Laiskuria yhtä lempeästi. :) Talviulkoiluhan on todella kivaa (mm. noista syistä, joita Quantina mainitsit), mutta jotenkin suhtaudun koipieni hyvinvointiin todella varovaisesti, vaikka mitään kummempia vaivoja ei syksyn aikana ole ollutkaan.

    Ja kiitoksia blueberry - mukavaa, että jaksat horinoitani lukea! Juoksuun on niin helppo hurahtaa, että yhä ihmettelen, miksi tätä ei tapahtunut aikaisemmin..! :)

    VastaaPoista
  4. Kyllä näitä jaksaa lukea :)
    Itse en ihmettele, miksi sitä ei omalla kohdallani tapahtuntu aijemmin, ei mua vielä 1,5v. sitten olisi saanut juoksupolulle kirveelläkään:D
    Mutta.. olen vain äärimmäisen onnellinen, että se on tapahtunut nyt! Juoksu on kyllä parasta huumetta :D

    VastaaPoista
  5. Juoksu on tosiaan parasta huumetta, ja onneksi blogien kautta on helppo levittää juoksemisen ilosanomaa myös muillekin! :)

    VastaaPoista
  6. Jos teitä ei aurata täysin puhtaaksi lumesta, niin lumi pehmentää asfalttitiet jaloille sopivammaksi alustaksi. Luminen pinta ei ole edes liukas. Kannattaa siis ainakin kokeilla. Tosin itsehän sen parhaiten tietää, mikä omille jaloille sopii. Toivottavasti joka tapauksessa löydät itsellesi sopivan tavan treenata talvellakin. P.S. Perinteisen hiihto on juoksijalle melko lajinomainen tapa treenata lumella ;)

    VastaaPoista
  7. Ihan varmasti kokeilen - ei tuo itse asiassa kovin pahalta kuulosta! :) Hiihto on ollut lapsuudesta saakka inhokkilajini, mutta viime vuosien runsaslumisina talvina on ihan oikeasti tehnyt mieli laduille. Ehkäpä sitäkin voisi siis kokeilla, jos vaan tulee kunnolla lumi maahan. :)

    VastaaPoista